Βασικοί Τύποι Φωτισμού

Στο  παρών άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τους βασικούς τύπους φωτισμού που πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τον φωτισμό του χώρου σας. Βασικοί τύποι φωτισμού Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι φωτισμού που λειτουργούν/δουλεύουν/ενεργοποιούνται ταυτόχρονα στο σπίτι σας: Ambient (γενικός φωτισμός χώρου/ φωτισμός περιβάλλοντος) Task (φως εργασίας) Accent ( φως έμφασης/τονισμού) Ένας καλός σχεδιασμός του φωτισμού ενός χώρου περιλαμβάνει και τους τρεις τύπους, με βάση πάντα τη λειτουργία και το στιλ του.

 

Genikos-fotismos-Ambient-Lights

Ο φωτισμός ambient παρέχει στο χώρο συνολικό φωτισμό. Επίσης γνωστός και ως γενικός φωτισμός, ή φωτισμός περιβάλλοντος, εκπέμπει ένα θερμό και ευχάριστο επίπεδο φωτεινότητας που δεν θαμπώνει την όραση και σου επιτρέπει να βλέπεις και να μετακινείσαι στο χώρο με ασφάλεια. Σε μερικούς χώρους, όπως είναι τα δωμάτια πλυντηρίων, ο φωτισμός ambient επίσης λειτουργεί ως η πρωταρχική πηγή/βάση του φωτισμού εργασίας.. Μπορεί να επιτευχθεί με πολύφωτα, φωτιστικά οροφής ή επιτοίχια, χωνευτά ή track lights(?) καθώς και με φανούς τοποθετημένους στο εξωτερικό του σπιτιού. Η ύπαρξη μια κεντρικής πηγής  ambient light /φωτός περιβάλλοντος σε όλα τα δωμάτια είναι θεμελιώδης για έναν καλό σχεδιασμό φωτισμού.  

 

Fotismos-ergasias-Task-Lights

Ο φωτισμός task/εργασίας βοηθά στην εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών όπως το διάβασμα, ο καλλωπισμός και η περιποίηση, η προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων, η μελέτη, η απασχόληση με χόμπις, και παιχνίδια και η τακτοποίηση του προϋπολογισμού σας/των ισολογισμών σας. Μπορεί να παρέχεται από χωνευτά φωτιστικά ή track lights, κρεμαστά φωτιστικά και undercabinet(;) φωτιστικά, καθώς και από φορητές λάμπες δαπέδου ή γραφείου. Ο  φωτισμός εργασίας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από το ενοχλητικά έντονο φως και τις σκιές και αρκετά φωτεινός για να αποφεύγεται η καταπόνηση των ματιών.

 

  Fotismos-emfasis-Accent-lightsΟ φωτισμός accent/έμφασης προσθέτει δραματικότητα σε έναν χώρο δημιουργώντας οπτικό ενδιαφέρον. Ως μέρος ενός σχεδιασμού εσωτερικής διακόσμησης, χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή σε φυτά εσωτερικού χώρου, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα πολύτιμα υπάρχοντα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει την υφή ενός τούβλινου, ή πέτρινου τοίχου, εσωτερικά συστήματα και διακοσμήσεις παραθύρων, ή τον εξωτερικό εξωραϊσμό του σπιτιού. Για να είναι αποτελεσματικός ο φωτισμός έμφασης απαιτεί τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο φως στο εστιακό σημείο από τον γενικό φωτισμό που τον περιβάλλει. Ο φωτισμός έμφασης  παρέχεται συνήθως από διαφόρων ειδών  φωτιστικα όπως για παράδειγμα από χωνευτά φωτιστικά, φωτιστικά track light ή από επιτοίχια φωτιστικά εικόνας.