Ποίηση και Λογοτεχνία, οι δίδυμες τέχνες

Ο γραπτός λόγος αποτελεί το ιδανικότερο μέσο να εκφράσεις όσα δεν μπορείς να πεις ή να περιγράψεις προφορικά. Αυτή η ανάγκη ώθησε και ωθεί διαχρονικά πολλούς να ασχοληθούν με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων.

Ο γραπτός λόγος δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να εκφράσει συναισθήματα και απόψεις για ζητήματα που τον απασχολούν, πολλά από τα οποία αφορούν στην καθημερινή ζωή του. Μεγάλο μέρος των βιβλίων που έχουν εκδοθεί καταπιάνονται με την πολιτική αλλά και με κοινωνικά ζητήματα.

Υπάρχουν βέβαια και λογοτεχνικά έργα, όπως τα μυθιστορήματα και οι νουβέλες, τα οποία προσπαθούν περάσουν διάφορα μηνύματα, περιγράφωντας μια ιστορία. Πολλά από τα έργα αυτά διηγούνται αληθινές ιστορίες, κάποιες από τις οποίες πηγάζουν από τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.

Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να δώσει τροφή για σκέψη στον αναγνώστη. Απώτερος στόχος, λοιπόν, είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αποκτήσει κριτική σκέψη και γνώση χρήσιμη για να δομήσει ή να επανασυστήσει την καθημερινότητά του και να αναβαθμίσει το γνωστικό και συναισθηματικό του υπόβαθρο.

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Λόγω της τεράστιας απήχησης που έχει η λογοτεχνία στο ευρύτερο κοινό, η ίδρυση των Βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας αποβλέπουν στη διάκριση των σπουδαιότερων λογοτεχνών ως ένδειξη αναγνώρισης στο έργο που επιτελούν. Το πρώτο βραβείο του θεσμού απονεμήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1901. Με εξαίρεση τις χρονιές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν εν ζωή συγγραφέα, ο οποίος έχει δημιουργήσει την σπουδαιότερη συλλογή έργων, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο χώρο της λογοτεχνίας.

Διάσημοι Συγγραφείς και Ποιητές

Αξίζει να διαβάσετε καποιο από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, του Κώστα Καβάφη και της Κίκης Δημουλά. Η ποίηση του Νίκου Καβαδία είναι ξεχωριστή, αφού πολλά από τα ποιήματά του έγιναν τραγούδια. Οι νομπελίστες Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης αξίζουν σίγουρα το χρόνο σας, ενώ κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην καλλιτεχνική γραφίδα των Βίκτορ Ουγκό και Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.