Η Τέχνη του Γυαλιού

Η υαλουργία δεν αποτελεί απο μόνη της κάποιο ξεχωριστό είδος τέχνης ούτε συγκαταλέγεται σε μια από τις δὐο βασικές κατηγορίες τεχνών. Εντούτοις, θεωρείται σημαντικό μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα φτιαγμένα απο γυαλί.

Art Glass

Ο όρος Art Glass χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει τη σύγχρονη καλλιτεχνική υαλουργία. Στην υαλουργία περιλαμβάνονται ποικίλες τεχνικές εφαρμογές στις οποίες το γυαλί χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό. Μερικές από τις τεχνικές εφαρμογές που υπάρχουν, μεταξύ άλλων, είναι η κατασκευή των βιτρώ, η τεχνική του λιωμένου και φυσητού γυαλιού, η τεχνική του σκαλίσματος και της χαρακτικής αλλά και η γλυπτική.

Η Ιστορία του Φυσητού Γυαλιού

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι αρχαίοι προγόνοι άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη στις γενιές που ακολούθησαν. Αυτο ισχύει και στην περίπτωση του φυσητού γυαλιού, καθώς η τέχνη του χρονολογείται αιώνες πίσω. Οι Φοίνικες ήταν οι πρώτοι οι οποίοι την ανακάλυψαν. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική έδωσε τη δυνατότητα σε ένα εύθραυστο υλικό, όπως το γυαλί, να μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα και μορφές. Τότε, η εφεύρεση του άγνωστου αυτού υλικού είχε τεράστια σημασία και ως αποτέλεσμα το γυαλί ήταν αρκετά πολύτιμο, έχοντας πολύ μεγάλη αξία.

Μέσα από την ιστορία μάθαμε πως ο άνθρωπος σπεύδει να βελτιώσει ότιδήποτε καινούριο ανακαλύψει ή εφεύρει, με σκοπό να το βελτιώσει και να το εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό. Αυτό ο κανόνας, όμως, δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση του γυαλιού, καθώς αρχικά η διαδικασία βελτίωσης των τεχνικών που χρησιμοποιούνταν παρέμενε στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη σύγχρονη εποχή, η τέχνη του γυαλίου άρχισε να προσελκύει διάφορους καλλιτέχνες κατά τη δεκαετία του ’60. Ένας διάσημος γλύπτης έργων από φυσητό γυαλί είναι ο Αμερικανός Dale Chihuly, ο οποίος σπούδασε στη Βενετία, ενώ τα έργα του υπάρχουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ένα από τα πιο φημισμένα είδη φυσητού γυαλιού είναι τα Μουράνο, τα οποία πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο νησί που βρίσκεται δίπλα στη Βενετία.