Αρχιτεκτονική, η αειθαλής πρωταγωνίστρια

Η αρχιτεκτονική αποτελεί αναμφισβήτητα μία απο τις σημαντικότερες μορφές Τέχνης. Οι ρίζες της πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων όταν οι άνθρωποι αποφάσισαν να αφήσουν τις σπηλιές στην αναζήτηση μιάς πιο ζεστής και ασφαλούς κατοικίας. Βέβαια, η αρχιτεκτονική τότε αποτελούσε μια πιο αφηρημένη έννοια, αφού κύριος στόχος ήταν η κατασκευή κατοικίας και όχι ο σχεδιαστικός εντυπωσιασμός. Με την πάροδο των χρόνων, η αρχιτεκτονική εξελίχτηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα καταλυτική επίδραση στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα κάθε περιοχής.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της τέχνης αυτής είναι το γεγονός πως παρουσιάζει τεράστια ποικιλομορφία. Η αρχιτεκτονική που συναντούμε σε διάφορα σημεία του πλανήτη παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και στοιχεία που, ενδεχομένως, δεν τα συναντάς πουθενά αλλού. Το στοιχείο αυτό ήταν περισσότερο έντονο στην αρχαία εποχή, τότε που κάποιοι λαοί ανέπττυξαν την αρχιτεκτονική με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν πόλεις με σπάνιο και μοναδικό χαρακτήρα, σήμα κατατεθέν του εκάστοτε πολιτισμού.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι είναι λαοί οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας πολλές επιρροές σε άλλους λαούς, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη στις μετέπειτα γενιές.

Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής

Οι εποχές αλλάζουν και το κάθετι μεταβάλλεται ώστε να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Η αρχιτεκτονική δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, αφού οι ιδέες των δημιουργών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούν την εποχή τους. Με μία σύντομη αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς της ιστορία, η αρχιτεκτονική παρουσίασε μεταβολές από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τη σημερινή εποχή όπου επικρατεί η μοντέρνα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο ”εκκεντρική” τάση.

Σήμερα, ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή αρχιτέκτονες είναι ο Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σχεδίασε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Πολλά από τα έργα του έχουν βραβευτεί, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται και στους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου.